Petar Babić:

Homofob

Jednom sam morao ugristi Hitlera.

Bilo je to kad me susjed Violeta pozvao kod sebe doma i pokazao mi gole cure na kompjuteru.

Moj susjed radi kao skladištar u tvornici papira Violeta i zato ga svi zovu teta Violeta.

Njegov cijeli stan miriše po lavandi kao neka livada na Hvaru. To je zbog salveta i pamučnih rola koje teta Violeta preprodaje po kvartu. Na tome moja mama i ja znamo uštedjeti i do četiristo kuna godišnje.

Bilo je sparno popodne i ja sam gledao gole ženske na kompjuteru, a teta Violeta je iz ormara vadio perike, haljine i šminku. Ja sam ga pitao što to radi, a Violeta je rekao da se priprema za maškare.

Meni je to bilo jako čudno jer je vani ljeto, a maškare su obično u veljači.

Ja sam i dalje gledao gole ženske, a Violeta je sjeo pred ogledalo i šljokicama posipao obraze. Onda mi je teta Violeta otkrio da danas takvih filmova ima na milijune i da on to stalno gleda. Te glumice imale su istetovirane zmajeve po sisama i guzicama. Moja baba Anđa iz bosanske Posavine isto ima tetovažu, veliki razmusani križ na podlaktici, ali to je zato jer se selo boji da je ne otmu Turci.

Kad se teta Violeta našminkao, otvorio je butelju i ponudio me čašom vina. Mi smo pijuckali, a Violeta je rekao da se vlastitog tijela ne treba sramiti. Rekao je da se svaki čovjek mora negdje prazniti i da je to čista biologija o kojoj i mala djeca uče u školi. Ja sam rekao da se nikad ne bih tako snimao gol i još to drugima pokazivao.

Onda je teta Violeta pustio na kompjuteru neke dečke. Prvi je bio mišićav, a drugi ćelav i premazan kremom za sunčanje.

Oni su ležali na plaži uz upaljene svijeće.

Ja sam prvo pomislio da je teta Violeta pustio novi spot Tonija Cetinskog.

Onda je mišićavi masnom počeo lizati pupak i meni je to bilo prestrašno gledati. Za to vrijeme teta Violeta je na trosjedu namještao tange. Nakraju je podigao suknju i raširio noge.

Ja sam ostao u čudu, a on me pitao hoću li njegovom Hitleru baciti drkicu. Ja sam rekao da ne poznajem nikakvog Hitlera i da hoću doma. Onda je Violeta dvaput zaključao vrata sobe. Rekao je da ja ne znam kako je to dobro dok ne probam. Ja sam rekao da to neću i da je to meni jako zločesto.

Onda je Violeta rekao da sam ja debil i da mu moram lizati Adolfa. Ja sam odgovorio da nisam nikakav debil nego da sam samo malo sporiji.

Kad sam ja izlazio iz mamine guzice bio sam obješen za pupčanu vrpcu tako da nisam imao dovoljno zraka. Onda su se rodile još tri bebe blizanke pa je doktor rekao da za mene nema mjesta u inkubatoru.

Moja mama je zločestom doktoru obećala pečeno prase i gajbu pive ako mi pomogne da uhvatim dovoljno zraka. Doktor je rekao da ću preživjeti ako me stave na aparate, ali da ću do smrti biti deformiran. Tako sam ja ostao živ i deformiran, i zato svoju mamu volim najviše na svijetu.

Onda se teta Violeta ispružio na trosjedu i rekao da legnem pokraj njega. On se milovao po prsima i dahtao: „Idemo se milkiti, idemo se milkiti.“ Ja sam rekao da to nije normalno jer da mi uopće nismo muž i žena.

Teta Violeta je rekao da i dva muška mogu biti zaljubljena. Ja to nisam povjerovao. Onda je iz ladice izvadio neki časopis i pokazao mi dva pingvina na Južnom polu. Ja sam opet rekao da to nije normalno i da mali pingvini nastaju kad se seksaju tata pingvin i mama pingvin.

Violeta se naljutio i rekao da se danas svi seksaju i da je to glupost koju mi propovijeda crkva. Ja sam rekao da meni tako ne propovijeda crkva nego dragi Bog i da ja ne želim završiti u paklu.

Violeta se smijao i rekao da pakao ne postoji. Ja sam rekao da u paklu završe oni koji vjeruju da pakao ne postoji.

Onda je Violeta usmjerio svog Hitlera prema meni i rekao da je bog ljubav koja sve oprašta. Ja sam rekao da je Bog prestrašno biće koje kažnjava ljudske grijehe.

Violeta je vikao da to nije moguće i da on nije nikakav grešnik već da se takav rodio. Ja sam rekao da je ljudski mozak kao veliki čip koji sve snima i da taj film poslije svi gledaju. Violeta je skočio s kauča i pitao tko nas gleda, a ja sam rekao anđeli čuvari sa svom nebeskom vojskom.

Violeta je onda počeo vikati da je Bog izmišljotina župnika i da je Hrvatska demokratska država u kojoj postoje obitelji dva muškarca. Njegov Hitler tad se toliko smežurao da su se vidjeli samo poštucani brčići.

Onda me teta Violeta počeo naganjati po stanu. Stalno je ponavljao da ćemo mi biti u vezi kad se poseksamo.

Ja sam trčao u krug oko stola u dnevnom boravku. Onda je vani jako sijevnulo i prozori su se zatresli od grmljavine.

Slika njegovih roditelja iznad regala pala je sa zida. Violeta je rekao da je to ulje na platnu. Njegovi roditelji izgledali su na slici kao živi. Violeta je popravljao grudnjak i nadodao da je to hiperrealizam. Njegovi tata i mama izgledali su jako ponosni na sina. Violeta mi je onda šapnuo da oni neće izaći van iz pozlaćenog okvira.

Tada je vani pao jak pljusak i soba se skroz zamračila. Ja sam zgrabio stolnu lampu i počeo paliti i gasiti svjetlo.

Teti Violeti se od znoja šminka razmusala po licu. Bio je skroz zadihan. Svaki put kad sam upalio svjetlo bio je na drugom mjestu. Govorio je da sam ja homofob: homofob, homofob, homofob.

Onda je rekao da pravi kršćani imaju razumijevanja za druge, a ne da ih hoće paliti na lomači. Ja sam rekao da nemam veze s lomačama i da hoću doma. Onda je Violeta zgrabio telefon i rekao da će nazvati policiju zbog agresije. Rekao je da ću završiti u zatvoru zbog prijetnje lampom i govora mržnje. Ja sam i dalje palio i gasio lampu.

Onda je teta Violeta rekao da će moja mama ostati bez posla jer radi na općini. Ona je čistačica i to je državna služba. Ja sam se uplašio da me ne odvedu od mame pa sam malo probao. Kad sam stavio njegovog Hitlera u usta došlo mi je na povraćanje.

Onda sam ga jako ugrizao i iskočio van kroz prozor.

Violeta živi na prvom katu pa sam opao u grmlje ispred zgrade.

Iz Violetine sobe čulo se jako vrištanje.

P.S.

Otad više ne idem kod tete Violete po zahodske role i svaki put kad prolazim pokraj nekog kompjutera prvo provjerim što se gleda.